Officespecialisten-doelzoeken-in-excel Een berekening in Excel is in opbouw hetzelfde. Je hebt invoergegevens en deze leiden tot een zekere uitkomst. Dit beantwoordt de vraag wat de uitkomst is gegeven de invoer. Maar soms wil je de vraag andersom stellen. Stel je wilt een zekere uitkomst bereiken, welke invoer heb je dan nodig? Dit betekent niet altijd dat je de berekening moet omdraaien. Je kunt gebruik maken van Goal seek.

Een voorbeeld

Neem onderstaande situatie. Handelsmaatschappij Haco heeft een berekening voor de verkoop van een product en de te verwachten opbrengst. In de berekening staat een inkoopprijs en een verkoopprijs. De opbrengst hangt af van de korting die wordt gegeven en het aantal producten. Die kunnen worden beïnvloed. De totale opbrengst bedraagt € 1.830,97. Het doel van Haco is een opbrengst van € 2.000. Hoeveel korting kan worden gegeven? Haco vult 4% in, maar dan is de uitkomst meer dan € 2.000. Dus probeert hij 5%, maar ook hier blijkt de opbrengst meer dan € 2.000. Gelukkig kan het handiger.

Goal seek / Doelzoeken, zo werkt het!

De optie Goal Seek / Doelzoeken vind je bij ‘Data – What-if Analysis’ / ‘Gegevens wat-als-analyse’. Dit levert het volgende plaatje op: Goal seek kent drie velden:
  1. In het eerste veld ‘Set cell’ vul je het adres in van de cel die de uitkomst berekent, in dit voorbeeld dus D11.
  2. Het veld ‘To Value’ geeft aan welke waarde dit veld moet krijgen. In dit geval dus 2000.
  3. By changing cell’ geeft aan welke cel veranderd moet worden. In het voorbeeld is dat C5.
Klik op Ok en Excel komt met de uitkomst: 5,79%. Hetzelfde trucje kun je toepassen door het te zoeken in het aantal producten. Bij ‘Changing cell’ vul je in dat geval C9 in. Goal seek geeft vervolgens aan dat bij 492 producten ook de opbrengst van € 2.000 wordt bereikt. Het kan zijn dat Goal seek niet tot een uitkomst komt. Dan komt Goal seek terug met een waarde die in de buurt ligt van de gezochte waarde. Succes met doelzoeken!