Het voorjaar komt er bijna aan, de bloemetjes steken al langzamerhand weer boven de grond uit. Tijd voor de frisse wind die lente heet. Ook hier bij OfficeSpecialisten hebben we zin in de lente. Daarom doen we deze keer wat frisse tips voor jullie favoriete tekstverwerker Microsoft Word!

Tip 1: Slim en snel tekst selecteren

Het selecteren van tekst in Word kan een stuk slimmer dan je denkt. Wanneer je een tekst in Word wilt selecteren, selecteer je vaak met een sleepbeweging van je muis het woord. Je kan ook klikken op de plek waar je wilt beginnen met selecteren, vervolgens de Shift-toets ingedrukt houden en daarna klikken op het eindpunt. Maar… het kan echter sneller! De meeste mensen weten wel dat wanneer je dubbelklikt op een woord in Word, het hele woord wordt geselecteerd, maar kende je deze al:
  • Klik je driemaal achter elkaar op een woord, dan wordt de gehele alinea geselecteerd.
  • Houd de Ctrl-toets ingedrukt en klik eenmaal op een willekeurig woord in een zin en je selecteert de hele zin!
  • Houd je de Alt-toets ingedrukt tijdens het selecteren, dan ben je niet eens meer gebonden aan de structuur van het Word-document. Je kunt dan een willekeurig kader in het document trekken en alle tekst daarbinnen kopiëren.

Tip 2: Hoofdletters omzetten

Soms krijg je documenten onder ogen waar het gebruik van hoofdletters en kleine letters niet is zoals het hoort… Als je een klein bestand hebt, kun je dat eenvoudig corrigeren, maar als het gaat om honderden, wellicht duizenden zinnen, ben je daar uiteraard enorm veel tijd aan kwijt. Zonde! Wist je dat Word die klus in enkele seconden voor je kan klaren? Dat doe je als volgt: Selecteer de tekst, klik vervolgens op het tabblad Start, in het subvak Lettertype op het pictogram met de letters Aa. Je kunt nu precies aangeven hoe je wilt dat de zin wordt opgemaakt. Kies voor Zoals in een zin om de juiste taalregels toe te passen met een hoofdletter aan het begin van een zin en een punt aan het einde. Andere opties zijn bijvoorbeeld om de hele tekst om te zetten naar hoofdletters of kleine letters of ieder woord met een hoofdletter te laten beginnen. Deze laatste drie opties kun je ook met Shift+F3 bereiken.

Tip 3: Sorteren van een lijst

Je maakt wel eens een lijst in Word die je later liever op alfabetische volgorde zou willen sorteren In Word is dat een fluitje van een cent! Je kunt deze sorteermethode zowel toepassen op tekst in een tabel als tekst die gewoon onder elkaar staat. Selecteer in je Word-document de lijst die je graag van volgorde wil veranderen, of in het geval van een tabel, de betreffende kolom. Klik nu in het tabblad Start op het pictogram met de letters AZ en de pijl naar beneden, in het subvak Alinea. Een venster verschijnt waarin je kunt aangeven op welke manier je je tekst wilt sorteren. Je kunt tot op drie niveaus sorteren, waardoor je meerdere criteria kunt gebruiken. Ook kun je aangeven dat je de eerste rij niet wilt sorteren. Zodra je op OK klikt, is de tekst geordend. Heel prettig is dat bij een genummerde lijst de nummering intact blijft.

Tip 4: Opmaak vervangen

Zoeken en vervangen is een heel veelzijdige functie. Maar wist je dat je er ook de opmaak van een tekst eenvoudig mee kan omzetten? Dat doe je als volgt: Druk op Ctrl+H om het venster Zoeken en vervangen te openen. Normaliter zou je dus bij het veld Zoeken naar de tekst invullen die je wilt veranderen en bij het veld Vervangen door de tekst waarvoor je het wilt vervangen. Maar nu klik je onderin eerst eventueel op Meer > > en daarna weer onderin op Opmaak. Je krijgt een lijst met opmaakelementen te zien. Ter illustratie klikken we op Lettertype. Je kunt hier bijvoorbeeld voor een lettertype kiezen dat je in z’n totaliteit wilt vervangen, maar ook voor een tekenstijl, zoals Vet. Vervolgens druk je op OK. Daarna klik je in het veld Vervangen door, klik je wederom op Opmaak en kies je bijvoorbeeld voor Cursief. Nu vervang je alles wat vet is door cursief. Of, wanneer je ook een woord bij Zoeken naar invult, alle vetgedrukte instanties van dat woord cursief maken. Dit kan je enorm veel tijd schelen.

Veel succes met de tips!

We hopen je dankzij deze tips net even een paar minuutjes extra kunt relaxen in het lentezonnetje. Geniet ervan! 🙂