officespecialisten-Data-geografisch-inzichtelijk-maken-met-Excel Wist je dat je met Excel 2013 en 2016 Pro heel makkelijk je geografische data inzichtelijk kunt maken? Dat doe je met Power Maps. In dit handige 5-stappenplan laten we zien hoe je dit moet doen. Als voorbeeld willen we inzichtelijk maken waar onze klanten zich bevinden en welke gebieden dus eventueel nog “open” liggen voor ons.

Stap 1: De voorbereiding

We maken eerst in Excel een lijst met alle plaatsen waar onze klanten zich bevinden en geven aan hoeveel van onze klanten zich in die plaats bevinden:

Stap 2: Een nieuwe tour maken

Selecteer vervolgens de data, druk op de knop 3D-kaart in het lint Invoegen en kies eventueel voor “Nieuwe tour”. Mocht je deze optie niet hebben, dan moet hij bij de invoegtoepassingen nog aangevinkt worden: Afbeelding2

Stap 3: De gewenste opties selecteren

Je komt nu in het 3D-kaarten scherm. Dat ziet er zo uit: Afbeelding3 Nu moet je aangeven wat je wil zien. Hiervoor slepen we Plaats naar Locatie en #klanten naar Hoogte. Bij Plaats moeten we aangeven wat voor locatie we toegevoegd hebben. In dit geval “Plaats”, hier zie je wel gelijk wat voor opties je allemaal hebt om locaties aan te geven.

Stap 4: Nieuwe scènes toevoegen

Je kunt nu nieuwe scènes toevoegen via de “Nieuwe scène”-knop”, thema’s toepassen en de effecten aangeven via de “Scène-opties”. Met de knoppen rechts onderin kun je het perspectief veranderen, inzoomen en nog meer. Afbeelding-4 In het voorbeeld hebben we het volgende gedaan: als eerste de wereld laten zien, daarna de verdeling van klanten over Nederland en als laatste een heat-map vanaf boven gezien: Op de afbeelding hierboven zie je links de verschillende scenes die we hebben aangemaakt. Via de knop “Tour afspelen” kan je nu de tour bekijken.

Stap 5: Een video maken

Wanneer je tevreden bent, kun je met de knop “Video maken” je werk opslaan en het in een Powerpoint of waar je maar wilt laten zien. De video uit dit voorbeeld ziet er dan zo uit: Kortom, Excel Power Maps biedt tal van mogelijkheden. Veel plezier met ontdekken en mocht je er niet uitkomen, dan zijn wij uiteraard graag beschikbaar!