Ga je binnenkort een presentatie houden? Dan is Powerpoint je vriend. Met een goede Powerpoint-presentatie kan je je verhaal kracht bijzetten. Maar met een minder sterke presentatie houd je de aandacht van je publiek niet vast en verliest je verhaal aan kracht. Daarom geven we je 7 tips voor een onweerstaanbare Powerpoint-presentatie. Hoef jij alleen nog maar een sterk verhaal te maken ????

Met deze tips wordt je presentatie geheid een succes!

Tip 1: Start sterk!

Veel presentaties starten met een informatieve sheet met daarop de locatie en de datum. Of met de outline van de presentatie, zodat het publiek weet wat hen te wachten staat. Niet slecht – maar het kan nog beter. Hoe? Door de kernboodschap samen te vatten met een belangrijk citaat, plaatje of de actualiteit. Zo zet je het publiek direct aan het denken!

Tip 2: Wees consistent

Gebruik hetzelfde lettertype en dezelfde lettergroottes en -kleuren door je hele presentatie heen. Houd de volgende stelregel aan: niet meer dan twee kleuren per dia en niet meer dan drie kleuren per presentatie. Maak hierbij gebruik van je huisstijl!

Tip 3: Maak beperkt gebruik van bullets en tekst

Te veel bullets en tekst maken een presentatie voorspelbaar en saai. Wissel daarom ook eens af met steekwoorden verspreid over de dia of in een plaatje. Je publiek heeft de neiging bij te veel tekst of bulletpoints de sheet te gaan lezen. Hun aandacht is dan niet meer bij jouw verhaal!

Tip 4: Liever veel beelden dan veel tekst

Mensen zijn visueel ingesteld. Beelden kunnen je verhaal dan ook sterk ondersteunen. Mensen onthouden beeld beter dan tekst. Je kunt daarom beter veel beelden gebruiken en je verhaal daaromheen vertellen.

Tip 5: Beperk het gebruik van animaties

Je kan in Powerpoint helemaal los gaan met animaties. Tekstfragmenten die de pagina komen binnenzweven, letters die stuk voor stuk in een titelbalk vallen, en ga zo maar door. Allemaal heel erg leuk, maar gebruik ze met mate. Ook animaties leiden de luisteraar echt alleen maar af van jouw verhaal.

Tip 6: Zorg voor voldoende contrast

Voor presentaties op een groot scherm is een donkere achtergrond met een lichte letter het meest geschikt. Vermijd een witte achtergrond met zwarte letters; het publiek kan hier niet lang naar kijken. Wanneer letters en achtergrond bijna dezelfde kleur hebben is je presentatie onleesbaar. Houd hier dus rekening mee!

Tip 7: Voorkom problemen tijdens je presentatie

Vraag van tevoren na welke apparatuur beschikbaar is, en probeer de presentatie vooraf uit op locatie! Zet een eventuele schermbeveiliging en notificaties uit. En houd afdrukken bij de hand voor het geval de techniek je in de steek laat. Controleer ook de internetconnectie wanneer je een filmpje van internet wil laten zien. Controleer of het filmpje op het juiste moment start en test of het geluid in de hele zaal te horen is.

Bonustip: Slimme sneltoetsen

Tot slot hebben we ook nog een paar slimme sneltoetsen voor je. Handig tijdens je presentatie. Moet je ze alleen nog even uit je hoofd leren 😉

En dan nog een extraatje…

Tot slot willen we je deze humoristische video van Don McMillan over de meest gemaakte fouten tijdens een Powerpoint-presentatie niet onthouden: “Life after Death by PowerPoint”.